Targa Super 05 EC

Środek chwastobójczy w formie koncentratu do sporządzania emulsji wodnej, stosowany nalistnie, przeznaczony do selektywnego zwalczania perzu właściwego, chwastnicy jednostronnej, samosiewów zbóż i innych chwastów jednoliściennych (po ich wzejściu) w niektórych roślinach rolniczych, warzywnych i sadowniczych w okresie wegetacji.

Zalety

  • doskonała skuteczność działania na perz
  • zalecaną dawkę środka można obniżyć o 20-25% stosując środek łącznie z adiuwantem. Podczas
  • długotrwałej suszy adiuwant wzmaga działanie herbicydu

Zawartość substancji czynnej

chizalofop-P- etylowy – (R)-2-[4-(6-chlorochinoksalin-2-ylooksy)fenoksy]propionian etylu (związek z grupy pochodnych kwasu arylofenoksypropionowego) – 50 g w 1 litrze środka
Substancje nie będące substancją aktywną: solwent nafta (ropa naftowa), węglowodory ciężkie aromatyczne.

Sposób działania

Środek wykazuje działanie układowe. Pobierany jest bardzo szybko przez liście, a następnie przemieszczany do korzeni i rozłogów chwastów, powodując zahamowanie wzrostu i rozwoju chwastów. Działanie środka na chwasty objawia się żółknięciem, a następnie zasychaniem najmłodszych liści i widoczne jest po upływie około 7 dni od opryskiwania. Pełny efekt jest widoczny po około 2-3 tygodniach, w zależności od przebiegu pogody. Chłodna pogoda i susza opóźniają działanie środka, ale nie obniżają jego skuteczności. Opady deszczu występujące w 3 godziny po zabiegu nie mają wpływu na działanie środka. Środek stosuje się nalistnie po wzejściu chwastów. Chwasty jednoroczne są wrażliwe na działanie środka od fazy 2 liści do początku krzewienia, chwasty wieloletnie (np perz właściwy) w fazie 4-6 liści.

Uprawa Termin stosowania Uwagi
ROŚLINY ROLNICZE
Burak cukrowy,
burak pastewny
(plantacje
produkcyjne)
stosować od fazy widocznej pierwszej pary jeszcze nierozwiniętych liści buraka do fazy, gdy liście zakrywają 90% powierzchni gleby (BBCH 11-39) Maksymalna dawka do jednorazowego zastosowania 2,5 l/ha.
Ziemniak stosować od fazy początku rozwoju pierwszych liści ziemniaka do fazy przed całkowitym zakryciem międzyrzędzi (BBCH 10-39), zanim chwasty zostaną całkowicie zakryte Maksymalna dawka do jednorazowego zastosowania 2,5 l/ha
Rzepak ozimy stosować od fazy całkowicie rozwiniętych liścieni do fazy widocznych 9 lub więcej międzywęźli rzepaku (BBCH 10-39), zanim chwasty zostaną całkowicie zakryte
ROŚLINY WARZYWNICZE
Marchew stosować od fazy całkowicie rozwiniętych liścieni marchwi do fazy gdy korzeń osiągnie typowy kształt i wielkość (BBCH 10-49) Maksymalna dawka do jednorazowego zastosowania 2,5 l/ha.
UPRAWY MAŁOOBSZAROWE
Len zwyczajny uprawiany na nasiona, len zwyczajny uprawiany na włókno, konopie siewne uprawiane na włókno stosować od fazy rozwiniętych liścieni do fazy rozwiniętego szóstego liścia właściwego (BBCH 10-16) Maksymalna dawka do jednorazowego zastosowania 2,5 l/ha.
Rzepak jary stosować od fazy całkowicie rozwiniętych liścieni o fazy widocznych 9 lub więcej międzywęźli (BBCH 10-39) Maksymalna dawka do jednorazowego zastosowania 2,5 l/ha.
Słonecznik zwyczajny stosować od fazy całkowicie rozwiniętych liścieni do fazy 6 liści (BBCH 10-16) Maksymalna dawka do jednorazowego zastosowania 1,25 l/ha
Bób, fasola szparagowa, groch siewny cukrowy uprawiany na strąki stosować od fazy rozwiniętego pierwszego liścia właściwego do fazy, gdy widoczne są pierwsze płatki, ale pąki kwiatowe są nadal zamknięte (BBCH 11-59) Maksymalna dawka do jednorazowego zastosowania 2,5 l/ha.
Groch siewny uprawiany na świeże nasiona, fasola zwyczajna uprawiana na świeże nasiona stosować od fazy rozwiniętego pierwszego liścia właściwego do fazy, gdy widoczne są pierwsze płatki, ale pąki kwiatowe są nadal zamknięte (BBCH 11-59) Maksymalna dawka do jednorazowego zastosowania 2,5 l/ha.
Fasola zwyczajna uprawiana na suche nasiona, groch siewny uprawiany na suche nasiona, soczewica jadalna stosować od fazy rozwiniętego pierwszego liścia właściwego do fazy, gdy widoczne są pierwsze płatki, ale pąki kwiatowe są nadal zamknięte (BBCH 11-59) Maksymalna dawka do jednorazowego zastosowania 2,5 l/ha.
Bobik groch pastewny (peluszka), łubin biały, łubin żółty, łubin wąskolistny stosować od fazy rozwiniętego pierwszego liścia właściwego do fazy, gdy widoczne są pierwsze płatki, ale pąki kwiatowe są nadal zamknięte (BBCH 11-59) Maksymalna dawka do jednorazowego zastosowania 2,5 l/ha.
Soja stosować od fazy rozwiniętego pierwszego liścia właściwego do fazy, gdy widoczne są pierwszepąki kwiatyowe (BBCH 11-51) Maksymalna dawka do jednorazowego zastosowania 2,5 l/ha.
Burak ćwikłowy stosować od fazy widocznej pierwszej pary jeszcze nierozwiniętych liści do fazy, gdy liście zakrywają 90% powierzchni gleby (BBCH 11-39) Maksymalna dawka do jednorazowego zastosowania 2,5 l/ha.
Pietruszka korzeniowa, seler korzeniowy, pasternak, brukiew, chrzan pospolity, rzepa stosować od fazy całkowicie rozwiniętych liścieni do fazy, gdy korzeń osiągnie typowy kształt i wielkość (BBCH 10-49) Maksymalna dawka do jednorazowego zastosowania 2,5 l/ha.
Pomidor, bakłażan stosować od fazy czwartego rozwinietego liścia na pędzie głównym do fazy, gdy widocznych jest 9 lub wiecej pędów bocznych pierwszego rzędu (BBCH 14-29) Maksymalna dawka do jednorazowego zastosowania 2,5 l/ha.
Topinambur (skarmianie dzikich zwierząt) stosować od fazy początku rozwoju pierwszych liści do momentu, gdy widocznych jest 9 lub więcej międzywęźli (BBCH 10-39) Maksymalna dawka do jednorazowego zastosowania 2,0 l/ha.

Okres prewencji dla ludzi, zwierząt, pszczół okres zapobiegający zatruciu: Nie wchodzić do czasu całkowitego wyschnięcia cieczy użytkowej na powierzchni roślin.

Okres od dnia ostatniego zabiegu do dnia zbioru roślin przeznaczonych do konsumpcji:

  • Rzepak ozimy, len zwyczajny uprawiany na nasiona, rzepak jary, słonecznik zwyczajny, soja – 90 dni;
  • Burak cukrowy, burak ćwikłowy- 60 dni;
  • Fasola zwyczajna uprawiana na suche nasiona, groch siewny uprawiany na suche nasiona, soczewica, ziemniak – 45 dni;
  • Bób, fasola szparagowa, groch siewny cukrowy uprawiany na strąki– 42 dni;
  • Chrzan pospolity, marchew, pasternak, pietruszka korzeniowa, rzepa, seler korzeniowy- 40 dni;
  • Fasola zwyczajna uprawiana na świeże nasiona, groch siewny uprawiany na świeże nasiona- 35 dni;
  • Bakłażan, pomidor- 21 dni.

Dostępne opakowania: 0,25 l, 1 l, 5 l, 10 l
Okres ważności: 2 lata